Mijn contact met en dus ook herinnering aan de Noorderkerk begon in 1959 toen ik daar als leervicaris stage mocht lopen van januari tot april. Mentor was de wijkpredikant ds. Bijl. In de eerste week van mijn stage heb ik zelfs nog gelogeerd in de pastorie aan de Verspronckweg. Er was een plaatsje voor me gemaakt op de gang. Want het was druk in het huis, er was een grote dochter die mooi zingen kon en de bekende organist Klaas Bolt woonde er toen ook. Ik kan me nog goed herinneren wat een indruk ’t op me gemaakt heeft toen Klaas mij het orgel in de St. Bavo liet zien en een fuga van Bach ten gehore bracht. Ik was toen al een groot bewonderaar van Bach! Allemaal heel gezellig. Toch was ik blij dat er na een week een allerliefste dame gevonden werd op de Engelszstraat die zich over mij wilde ontfermen. Bij deze mevr. Fredriks ben ik 3 maanden gebleven. Als afscheid kreeg ik een schilderij van haar man, een bekende schilder, die in de oorlogstijd is omgekomen. Het hangt nog als pronkstuk bij ons aan de muur: een prachtig stilleven. Aan die tijd bewaar ik -bewaren wij, want mijn vrouw is er ook vaak geweest- dierbare herinneringen. Mevr. Fredriks kon geweldig koken en was zo gastvrij dat we er vergaderingen van jonge lidmaten en catechisanten konden houden, uiteraard met koffie en zelf gebakken cake of appeltaart. We hadden toen een jonge lidmatenkring opgericht met de veelzeggende naam KLINK = Kring LIdmaten Noorder Kerk. Je kon daarbij natuurlijk ook denken aan een deurklink waarmee (kerkelijke!) deuren geopend werden. Vooral de deur tot geloof en de Kerk had onze belangstelling. Maandelijks gaven we een eigen contactblad uit, eigenhandig gedrukt op zo’n ouderwetse stencildoos waarop ik beslag had weten te leggen. De Noorderkerk was toen een florerende wijkgemeente met stijl. Je voelde het als een eer als je daar mocht preken! Vaak gingen er beroemde predikers voor zoals Professor Rasker. Zelf mocht ik er de Openbare Belijdenisdienst leiden.
In 1973 kwam ik weer in aanraking met de Noorderkerk omdat ik toen predikant werd in de aangrenzende wijkgemeente van de Julianakerk. Dat was een wereld van verschil! Kon je de Noorderkerk nog in zekere zin een deftige wijk noemen (het Kleverpark!) en ook een beetje elitair met zijn liturgische stijl van viering, de Julianakerk was maar heel gewoontjes. Die stond ook in het midden van de Indische buurt, waar het ‘gewone’ volk woonde. Dat had best nog wat voeten in de aarde toen in 1976 het plan ontstond beide wijken samen te voegen, uit financiële noodzaak. Er was ook een verschil in mentaliteit. In de Julianakerk werd kauwgom gepeld om het hoofd boven water te kunnen houden. Maandelijks werden daar ook zgn. Allemansdiensten gehouden met Teke Bijlsma, de organist en prachtige koren en solisten. Ik noem enkele namen: Marco Bakker, Gerrit van Slooten, Wim Sevinga, Anton Kiel en Harmen Klaver. Na afloop ruimde de kosteres dan op blote voeten de rommel op. Zoiets kon je je in de Noorderkerk gewoon niet voorstellen! Toch hadden we van meet af aan een goede samenwerking. In de jaren 1977/8 mocht ik zo’n veertig maal voorgaan in de diensten.
Het was voor mij ook gedeeltelijk oude herinneringen ophalen. We hadden een actieve kring medewerkers, waaronder het kosterspaar, kerkenraadsleden en de organist Anton Kiel.
Het was ook een tijd dat er openheid kwam naar andere kerken . Zo bewaar ik goede herinneringen aan de machtige ‘Klopper’ die enkele jaren geleden zo dramatisch is afgebrand waarbij enkele brandweermensen zijn omgekomen. Door kanselruil ging ik daar wel eens voor. Ik denk ook aan die ene keer dat wij in de wijk bij onze katholieke zusters en broeders te gast waren om samen het Heilige Avondmaal (de Eucharistie) te vieren. Laat bisschop Punt ’t maar niet horen! Het leek wel de gelijkenis van Jezus: de wijn raakte op. Toen ik dat zag aankomen zei ik tegen de koster: “Toe, vul nog eens bij!” Waarop de koster verschrikt antwoordde: “Maar dat gaat zo maar niet, dominee.” Ik weer: “ja wel, want ik heb nog zeker 10 flessen in de consistorie zien staan.” De koster: “Ja, dat is waar, maar die zijn niet geconsacreerd.” We hebben het toen maar verder zonder wijn gedaan.
De laatste keer dat ik in de Noorderkerk voorging, was in 1999.
Nu kerken er andere mensen, van de Pinkstergemeente, gelukkig maar.
Wat een ontzettend leuke website! Ik raak niet uitgekeken! Toch wil ik één ding even rechtzetten. De Pinkstergemeente heeft nooit in de Noorderkerk gekerkt, maar wel de Zuiderkapel, die oorspronkelijk in de Koningkerk aan de Kloppersingel stond. Na dat deze kerk afgebrand was, heeft de Zuiderkapel onderdak gekregen in de Noorderkerk.(zij huurden de kerk).Nu de Noorderkerk verkocht is aan een Amsterdamse makelaar,kerkt de Zuiderkapel in de Rembangstraat in Haarlem. De makelaar heeft het kostershuis verkocht aan een jong gezin, de gerfkamer en de zolder staan apart te koop, en de kerk is nog niet verkocht.
Het wijkgebouw is verkocht aan de bovenbewoners,die het behoorlijk aan het slopen zijn.Zij gaan gedeeltelijk beneden wonen, en er komt ook een praktijk voor fysiotherapie.
Ik ben de broer van Harmen Klaver, Wijnand Klaver, en ik had orgelles van Wim Sevinga. Ik studeerde op het orgel van de Klopper. Een majestueus Pelsorgel. Ik ging altijd met Wim mee naar de dienst .Hij speelde ook op het De Kofforgel in de Julianakerk. Ik herinner mij zijn geweldige improvisatie,s. Ik heb veel aan die man te danken. Ook de liefde voor de natuur en literatuur,die hij me bijbracht. Samen met broer Harmen heb ik menigmaal in diverse kerken in Haarlem eo gespeeld. Ik ben nu organist en pianodocent in Arnhem. Maar Haarlem….het heeft nog steeds mijn hart. Jammer dat de Koningkerk er niet meer is, Ik woonde er vlak bij. Hadden ze hem maar herbouwd…
Harmen Klaver
Ik heb ook net als mijn broer Wijnand goede en mooie herinnering aan Haarlem e.o.
Mijn allereerste optreden als trompettist was in de Koningskerk met Wim Sevinga. Mijn eerste trompet werd door Gerrit van Slooten gekocht. Ik speelde als klein jochie bij de Brassband Arti et Religiony. Cees Brugman was er toen dirigent en daarvoor Jan van Ossenbruggen sr. Ik kreeg ook lessen van Jan van Ossenbruggen jr. Deze laatste heeft mij op het pad gezet van de militaire muziek. Van hem kreeg ik ook les aan het Concervatorium Den Haag voor dirigent. In Amsterdam studeerde ik trompet bij Klaas Kos van het Concertgebouworkest. In mijn jonge jaren dirigeerde ik ook,koren o.a Kerk zonder Grenzen, Edoza, Genesis en de Gospeltrain en Het Haarlems Hervormd Kerkkoor.
Ik was ook verbonden aan Radiokerk Bloemendaal als trompettist. Adriaan Verschoor hij was de organist,daar heb ik ook veel van geleerd. Later werd Cees Verschoor er organist. Organisten waar ik meespeelde waren Teke Bijlsma, Pieter de Jong, Wim Vermeulen, Anton Kiel en Piet Kiel en Klaas Bolt. Wim Sevinga, Adraan en Cees Verschoor, Dirk Out en NATUURLIJK mijn broer. Teke Bijlsma is nog steeds op mijn net. Hij vraagt mij regelmatig voor optredens. Met Gerrit van Slooten speelde ik in het Noordhollands Koper kwartet. Vooral een paar keer met de Volkskerstzang in het concertgebouw in Haarlem. Dit koperwartet speelde ook bij de inhuldiging van Koningin Beatrix. Ik ben ben nu 27 jaar trompettist van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. Ik treed nu op met de Tour Beatles in Concert met oa Joke Bruis.
Ik ben nu echt een theaterdier. Treedt op in Binnen- en Buitenland.
Ik heb jaren op de Dam in Amsterdam op 4 mei de Last Post gespeeld. Ik ben onlangs ook in Kabul geweest om te spelen voor de verongelukte piloot van de Kon. Luchtmacht.
Ik ben jaren trompetdocent oa muziekscholen in Amstelveen, Lisse, Gorinchem, Nijmegen en Wijchen.
Ik heb nu gereageerd naar aanleiding van de herinnering van dominee Kroes.
Ik dank iedereen die mij die kans hebben gegeven om dit te mogen meemaken en te bereiken.
Misschien komt er nog een ontmoeting met wie dan ook. Trompet spelen in de kerk blijf ik doen. Ook het dirigeren gaat gewoon door. Dag en tot ziens. Harmen Klaver
Beste Ciska, Wijnand en Harmen! Bedankt voor jullie leuke reacties! En dat ik jullie weer teruggevonden heb! Waar Internet al niet goed voor is!
Ik zal proberen wat sprekende foto’s uit mijn archief hieronder te plaatsen. Dan worden de herinneringen aan de Juliana- en Noorderkerk nog levendiger!~Jullie mogen ook oude foto’s insturen hoor. In ieder geval de hartelijke groeten en schrijf nog eens ! Ds.Kroes.
Beste Ds Kroese hier ben ik weer even,(thea).wat leuk die stukjes over die kerken in Haarlem. Maar wil even vermelden dat de klopper kerk alweer herbouwt is, en ook weer diensten draait.Hij heeft alleen een hele aparte toren net een ski piste Ik geniet heel vaak van de interesante stukjes.U heeft een hele gezellige sait groetjesThea
Dag,
Ik zag dat mijn broer Wijnand Klaver ook schreef op deze site.
Ik weet dat Ds Kroes is overleden.
Helaas moet ook melden dat mijn broer Wijnand Klaver in augustus 2016 in Nutterden is overleden.
Wijnand was zoals hij schreef de laatste jaren organist in Schaarsbergen en Arnhem.
Hij woonde nog maar kort in Nutterden Duitsland. Hij had daar een mooi nieuw huis laten bouwen. Ik ben nu dirigent van een Defensieorkest Kon. Landmacht. Op fb en twitter ben ik te vinden. Groet Harmen J. Klaver Oss.