Vogelkooi

Er was eens een man, genaamd George Thomas. Hij was dominee in een kleine stad in Engeland. Op Paasmorgen ging hij naar de kerk met een oude, roestige vogelkooi en zette deze op de preekstoel. Vele wenkbrauwen werden gefronst.
Dominee Thomas begon te vertellen….

Op mijn mail ontving ik een bericht, dat aldus luidde:

sommige dingen moet je niet voor je zelf houden doe er je ding mee
mariska

Hierna volgde een illustratief verhaal. Misschien heeft u er ook iets aan: 
 
Een oude vogelkooi

Er was eens een man, genaamd George Thomas. Hij was dominee in een kleine stad in Engeland. Op Paasmorgen ging hij naar de kerk met een oude, roestige vogelkooi en zette deze op de preekstoel. Vele wenkbrauwen werden gefronst.

Dominee Thomas begon te vertellen.

Gemeente, ik liep gisteren in de stad, toen ik een kleine jongen zag met deze kooi in zijn handen.Op de bodem van de kooi zaten drie vogeltjes te bibberen van angst. Ik stopte en vroeg hem:”Wat heb je daar bij je, jongen?”

“Een paar oude vogels”, zei de jongen. “Wat ga je met ze doen?”, vroeg ik.”Ik neem ze mee naar huis en ga er plezier mee maken”, antwoordde hij. “Ik trek ze de veren uit en laat ze met elkaar vechten. Daar heb ik plezier in”. “En als je genoeg hebt van deze vogels, wat doe je dan met ze?”, vroeg ik hem. “O, we hebben een paar katten”, zei de jongen, “en die houden wel van een vogeltje”.

Ik was even sprakeloos en vroeg toen: “hoeveel wil je voor die vogels hebben?” Hij vroeg:” Waarom wilt u deze vogels hebben, meneer? Ze zijn oud en lelijk en zingen niet eens”. Opnieuw vroeg ik hem: “Hoeveel wil je er voor hebben?’ De jongen keek me aan en dacht vast: “Die is gek”, en zei: “Tien pond”.

Ik betaalde hem tien pond en in minder dan geen tijd was hij verdwenen. Ik ben toen naar het eind van de straat gewandeld, naar een plantsoen met bomen. Ik heb de kooi op de grond gezet en de vogels vrijgelaten. Daarom die lege vogelkooi op de preekstoel. Toen begon hij aan zijn preek.

Op een dag waren satan en Jezus aan het converseren. Satan was net terug van een bezoek aan de aarde en pochte: “Ik heb net de aarde en alle mensen gekocht. Ik heb een valstrik gezet die ze niet konden weerstaan, en ik heb ze allemaal”.

“Wat ben je van plan met ze te doen?”, vroeg Jezus

Satan antwoordde: “O, ik ga plezier met ze maken! Ik ga ze leren hoe ze kunnen trouwen en weer kunnen scheiden, hoe ze elkaar moeten haten, en hoe ze elkaar moeten misbruiken. Hoe ze kunnen roken en drinken, ik ga ze leren hoe ze wapens en bommen moeten maken en hoe ze elkaar moeten vermoorden. Dus ik heb echt veel plezier met ze!”

“En wat ga je met ze doen als je klaar bent met hun?”, vroeg Jezus.

“Oh, ik vermoord ze allemaal”, zei satan trots

“Hoeveel wil je voor hen hebben?”, vroeg Jezus

“Wat wil je met deze mensen”, vroeg satan. “Ze zijn slecht, waarom wil je ze hebben? Ze haten je en ze spugen je in het gezicht, ze vervloeken en vermoorden je! Je wilt deze mensen niet!”.

“Hoeveel”, vroeg Jezus weer.

satan keek Jezus aan en lachte.”Al je tranen en je bloed”, zei hij.

Jezus zei: “DEAL”, en Hij betaalde de prijs.

Toen pakte dominee Thomas de oude vogelkooi en liep de preekstoel af.

Is het niet erg eenvoudig om God de schuld te geven dat de wereld ten onder gaat? Is het niet droevig dat wij alles geloven wat de kranten schrijven en kwesties in de kiem smoren die de Bijbel stelt?

Is het niet droevig dat iedereen verwacht naar de hemel te gaan, terwijl ze niet eens in Christus geloven, nooit denken of spreken over hun geloof in God, of iets doen wat God van hen vraagt?

Is het niet beangstigend hoe sommigen zeggen:”Ik geloof in God”, en toch satan volgen? Terwijl satan wel degelijk in God gelooft.

Het is droevig dat je duizend grappen per e-mail kan versturen en iedereen neemt ze over, maar als je iets met betrekking tot God verstuurt, dan zullen maar weinig mensen het doorsturen.

Is het niet droevig hoe gemeenheid, grofheid, ordinaire dingen, onzedelijkheid en porno vrije doorgang krijgen, maar een gesprek over Jezus op school en op het werk wordt afgehouden?

Is het niet droevig dat iemand op zondag in vuur en vlam kan staan voor Christus, maar door de week een onzichtbare christen is?

Lach je nu?

Is het niet droevig, dat je dit verhaal niet naar iedereen in je adresboek durft te sturen, omdat je niet weet of hij of zij geloven, of hoe ze over je zullen denken, als je ze deze e-mail toestuurt.

Is het niet droevig dat je bezorgder bent over de vraag hoe mensen over je denken, dan hoe God over jou denkt?

Het is tijd, vrienden, dat we een keuze maken om Jezus te danken voor wat Hij voor ons heeft gedaan.

En weten wat we willen : the One who cares for you

or the one who wants to destroy you?

6 gedachten over “Vogelkooi”

 1. “toevallig” kwam ik dit verhaal tegen
  zo waar! zo to the point.
  zo op mij van toepassing. een eye opener!!!

 2. Wat is de moraal achter dit verhaal?

  Mijn vader, officier bij het Leger des Heils, had ook zo van die vage preken.
  Als je hem een concrete vraag stelde had hij zelden een concreet antwoord.

  God gaf mij darmkanker en de arts de kennis om me te genezen.
  Ik en mijn vrouw hebben het wel zelf moeten doen.

  Medad (de broer van..)

 3. Bij mijn vriendin is begin dit jaar uitgezaaide borstkanker geconstateerd, niet zo goed dus.
  Ik geloof niet dat God haar dit heeft gegeven, mensen worden ziek, verkoudheid, griep maar ook kanker. Mensen overlijden nou eenmaal.
  Ik geloof wel dat God ons wil helpen om door dit moeilijke dal te komen en vraag elke dag of Hij ons wil helpen en leiden in Jezus naam.

  Om Geloof te concretiseren is erg moeilijk denk ik, wij mensen hebben geen patent op het Geloof en de antwoorden die God je geeft ook al denken velen van wel.

  Mooie beeldspraak in bovenstaand verhaal. Waarom schamen zoveel mensen om te zeggen: ik geloof in God terwijl niemand schroomt om er voor uit te komen dat men supporter is van een voetbalclub 🙂

 4. @ Jacco, fijn dat je ons verteld heeft, over je vriendin. Je Geloof , is er wel, en dat is in eerste plaats , dat het “niet “ de wil van de HERE God is, dat je vriendin ziek is geworden. Het is ook je Geloof,dat de HERE God jullie willen helpen, uit een moeilijke dal te komen, en voor de genezing, van je vriendin. Geloof , en in “dankzegging “ tot de HERE God, in de Naam van de HERE JEZUS. Geloof In de Wonderbare Naam van de HERE JEZUS!. Groet. fred.

 5. Dag George
  Toevallig las ik het verhaal van Een oude vogelkooi.
  Een verhaal uit de tijd van nu. Durven we nog spreken over de man van Nazareth die voor ons mens geworden is, geleden heeft en gekruisigd is omdat wij het goed zouden hebben? Durven we nog de naam JEZUS uit te spreken, net zoals we een andere naam zouden noemen. Wanneer we de betekenis van het Christen zijn voor ons duidelijker wordt zonder al te veel moeilijke begrippen zouden we het ook beter begrijpen wie Hij is die …Leven geeft ! Laten we Hem ook als topfavoriet bij onze fans vernoemen, en niet beschaamd zijn, zijn naam te vernoemen!!! JEZUS…..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *