Toevlucht en sterkte

“God is ons een toevlucht en een sterkte, Ten zeerste bevonden een hulp in benauwdheden”. Psalm 46: 2

Advent kaarsen
“God is ons een toevlucht en een sterkte,
Ten zeerste bevonden een hulp in benauwdheden”.
Psalm 46: 2

Wat een vertrouwen spreekt uit deze woorden!

Geen wonder, dat het Maarten Luther’s lievelingspsalm was. Hij heeft er zijn beroemde gezang “Een vaste burcht is onze God” op gemaakt. Philippus Melanchton, Luther’s beste vriend, vertelt, dat Luther soms op moeilijke momenten tot hem zei: “Kom Philippus, laten wij de zesenveertigste psalm gaan zingen!” Een beproefde hulp in benauwdheden!

Je kunt het vers ook vertalen zoals de Fransen het doen: “een hulp, die gemakkelijk te vinden is”.Hoezo gemakkelijk? Omdat God met Zijn hulp voortdurend naar ons toekomt. Je hoeft Hem niet ver te zoeken. Binnenkort gaan we dat weer vieren in de Adventstijd. Volgende week is het al weer het einde van het Kerkelijk Jaar, en daarna beginnen we opnieuw met Advent: wat op ons toekomt, dat wil zeggen, God die met Zijn heil op ons toekomt!

Opnieuw worden we geroepen om Gods-komen-tot-ons te gaan vieren, vier weken lang, tot Kerst het hoogtepunt van de viering brengt. De Heiland komt op ons toe. “Hij schenkt met volle handen, die Zelve d’armoe draagt” (Gezang 127). Zó komt Hij tot ons toe, ten zeerste bevonden een hulp in benauwdheden.

Laten we er een gedenkwaardig feest van maken. Tijd van bezinning, tijd van vreugde, tijd van God en mens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *