Naar de kerk op TV

Dat heb ik zondag gedaan, zelfs twee keer achter elkaar! Eerst was ik in de Eucharistieviering met de bisschop van Rotterdam, mgr. H. van den Hende, als voorganger. Daarna kwam er een dienst in het kader van de “Zendtijd der Kerken”, uit Assen, van de Chr. Gereformeerde Kerk, geleid door ds. S. Otten. Beide diensten spraken mij op de een of andere manier aan.

Dat heb ik zondag gedaan, zelfs twee keer achter elkaar! Eerst was ik in de Eucharistieviering met de bisschop van Rotterdam, mgr. H. van den Hende, als voorganger. Daarna kwam er een dienst in het kader van de “Zendtijd der Kerken”, uit Assen, van de Chr. Gereformeerde Kerk, geleid door ds. S. Otten. Beide diensten spraken mij op de een of andere manier aan. Bij de Rooms-Katholieken voel ik me thuis vanwege de mooie koorzang en oude gebeden. In het orthodoxe Protestantisme leef ik op met de vertrouwde liederen en natuurlijk een degelijke preek.

Mijn vrouw kwam net thuis uit onze PKN-Dorpskerk in Barendrecht.

Wij gingen aan de koffie en genoten ondertussen van de prachtige dienst! Ik zeg: “prachtig”, want zo voelde dat aan bij mij. Waarom prachtig? Omdat alles meewerkte van de dienst een feest te maken. In de eerste plaats natuurlijk het onderwerp: thuis komen. Dan de muziek: naast het orgel een keyboard en trompet (beide gespeeld door jonge mensen!). En niet te vergeten de liederen: oud en vertrouwd, maar ook nieuw en Evangelisch. Tenslotte de videobeelden van Assen en het mooie geheimzinnige Drenthe. We liepen over eeuwenoude karrensporen, over de heide, waar in het verleden menigeen de weg kwijt was geraakt! Er had nog een beamer en een gospelgroep bij gekund, maar dat dan voor de volgende keer! In het middelpunt van het geheel stond de predikant zelf met zijn persoonlijke en vriendelijke  uitstraling.

Het sprak me ook aan, dat de dominee aan het begin van de dienst een woord wijdde aan de synagogale achtergrond van het kerkgebouw. Hier ging vroeger de Joodse gemeenschap ter kerke. Het moet je toch een extra geestelijke impuls geven, als je in zo’n gebouw de Heer mag dienen! Ook de keuze van de liederen sprak me erg aan. In mijn ambtelijke bestaan (ik ben nu 53 jaar predikant) heb ik veel “Allemandiensten” georganiseerd, met koren en solozangers en natuurlijk schitterende praise-liederen, maar ook liederen uit de oude doos. We hadden in Haarlem soms Marco Bakker en Louis van Dijk! Onze vaste organist was Teke Bijlsma. Ja, dat waren me nog eens tijden. Daar kan ik nu nog van wegdromen!

Wat jammer toch, dat beide diensten niet vol gevuld waren! Waar blijven de Christenen van vandaag toch, als er zo iets moois te beleven valt. Zelf kan ik niet meer naar de kerk gaan vanwege mijn gezondheidsproblemen. Hopelijk komt daar nog eens een keer verandering in. Want wat is er mooier dan “thuis” te komen? Ds.Stoffer heeft daarover op indringende wijze gesproken. Ik kan het alleen maar beamen!

3 gedachten over “Naar de kerk op TV”

 1. Wat vroeger eigenlijk de Gereformeerde c.q.Hervormde kerk was, is nu zo’n Christelijke Gereformeerde kerk in Assen.
  Helaas dat ze zo verdeeld zijn in links, midden en rechts.
  Bij de Gereformeerde Gemeente weer in wettisch en evangelisch.
  Alleen bij de Rooms Katholieke kerk heb ik problemen met o.a. misbruik en doofpot daarvan, houding tijdens de Tweede Wereldoorlog en vroegere dwang van meisjes om in het klooster te gaan.
  En wat de islam nu doet(vervolging van andersdenkenden), dat deed de RK kerk vroeger ook.
  De macht van de Jezuitenorde is trouwens ook groot.

  Groeten van uw achterbuurman Wim.

 2. Ja,ik luister en kijk ook graag naar de diensten op tv.,ben ook qua gezondheid nog slechter geworden.Het maakt niet uit Flip welke kerk dienst,weinig of veel mensen,we zijn dan samen en dat voelt goed.
  We leven altijd in het nu,niet in toen en niet in straks al kost dat soms wat moeite.Er is ook geen grote overgang van hier naar daar want God is met ons alle dagen van ons leven,Hij is al bij ons.Dus geniet voor de volle 100 procent van nu!En al die toestanden waar iedereen het over heeft rust op de schuiders van die mensen die dat gedaan hebben Wim, niet op jou,iedereen krijgt zijn eigen portie.
  Ben blij dat jullie nog hier zijn Flip.

  lieve groeten van Coos Stringa Blom
  doe ook de gr. aan Tilly

 3. Hartelijk dank voor jullie opbouwende bemoedigende reactie. Ik voel me daardoor gesteund om door te gaan op mijn eigen manier het Evangelie te beluisteren en te verkondigen. Ik hoop nog menigmaal een goed woord te mogen brengen op mijn site en dat jullie, Wim en Coos, daar getuige van mogen zijn! Ds.Kroes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *