Mijn laatste dienst

Op donderdag 10 september werd er aan de voordeur gebeld en een prachtige bos bloemen werd overhandigd. Op het kaartje stond, dat het kwam van de Protestantse Gemeente in Kloetinge, met hartelijke groeten en een beterschapwens voor mijn gezondheid. Wij werden er stil van, mijn vrouw en ik. Het is zo’n geweldig mooie bos met kleurrijke bloemen, dat in één klap de hele kamer werd opgefleurd.

Bloemen van de Protestantse Gemeente KloetingeToen ik op 24 mei in Kloetinge de dienst leidde, kon ik niet beseffen, dat dit -zoals het er nu uitziet- mijn laatste dienst zou worden. Wij stonden toen net voor de vakantie en waren vol goede moed! Dat het op de laatste dag van de vakantie (in het Zwarte Woud) mis zou gaan, had ik toen helemaal niet kunnen bedenken. Ik had trouwens helemaal geen idee, dat ik zo’n slecht hart had. Inmiddels ben ik daar wel achter gekomen! Weken lang heb ik moeten wachten op katheterisatie, maar nu gaat het toch binnenkort gebeuren (op 18 september). We hopen maar, dat zichtbaar zal worden waar het “hartfalen” vandaan komt. Ook, dat er dan iets aan gedaan kan worden!

Op donderdag 10 september werd er aan de voordeur gebeld en een prachtige bos bloemen werd overhandigd. Op het kaartje stond, dat het kwam van de Protestantse Gemeente in Kloetinge, met hartelijke groeten en een beterschapwens voor mijn gezondheid. Wij werden er stil van, mijn vrouw en ik. Het is zo’n geweldig mooie bos met kleurrijke bloemen, dat in één klap de hele kamer werd opgefleurd. Een prachtige afsluiting van zoveel jaren dienstwerk. Het overzicht van de preekplaatsen geeft aan, dat ik in de loop der jaren 38 keer in Kloetinge heb gepreekt. Ik heb het altijd heel bijzonder gevonden, in die mooie oude kerk met dat prachtige orgel.

Vroeger preekte ik vanaf de kansel, de laatste jaren van achter de Avondmaalstafel, maar altijd met veel inspiratie vanwege die schitterende ambiance. Met dankbaarheid zien wij daar op terug. De bloemen, die nu onze woonkamer sieren, zijn even zoveel dierbare herinneringen aan al die mooie momenten, die we samen gehad hebben in Kloetinge’s kerk. Bedankt!

Bloemen van de Protestantse Gemeente Kloeting

2 gedachten over “Mijn laatste dienst”

 1. Beste dominee Kroes,

  Wat fijn, dat u uit Kloetinge zo’n mooie bos bloemen hebt gekregen. Ik wens u veel sterkte voor 18 september en hoop dat u spoedig hersteld zult zijn.
  Wat een lange rij van preekbeurten, wat hebt u veel mensen kunnen bereiken in al die jaren!
  Ik hoop ook, dat u nog lange tijd door kunt gaan met uw preken op internet.
  Een hartelijke groet, ook voor uw vrouw natuurlijk.
  Ien

 2. Dag collega Kroes,

  Ook ik vind het fijn dat je zo’n mooie bos hebt gekregen vanuit Kloetinge. Ik ben een paar keer onder je gehoor geweest in de Geerteskerk, en dat was een genoegen, vooral ook de fijne manier waarop je met de kinderen omging. heel veel goeds Dirk Neven, predikant Geerteskerk Kloetinge

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *