En Hij zal alle tranen van hun ogen afwissen

Wat is dat toch een prachtig boek, dat laatste boek van de Bijbel. En zeker de laatste twee hoofdstukken zijn vol diepe troost. Eigenlijk kennen we die veel te weinig. Anders zouden we er veel geruster op zijn, op de zin van ons leven en hoe het met ons leven afloopt.

Openbaring 21, 4

Troostende vaderWat is dat toch een prachtig boek, dat laatste boek van de Bijbel. En zeker de laatste twee hoofdstukken zijn vol diepe troost. Eigenlijk kennen we die veel te weinig. Anders zouden we er veel geruster op zijn, op de zin van ons leven en hoe het met ons leven afloopt.

Luister maar eens, hoe hoofdstuk 21 begint:

“En ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Want de eerste hemel en de eerste aarde waren voorbij gegaan en de zee was niet meer.”

Geen zee meer! Niet meer dat onvaste, dat onbetrouwbare, dat duistere element, van waaruit volgens hetzelfde boek Openbaring de ongerechtigheid en het verderf opkomt. Een nieuwe hemel en een nieuwe aarde! Alles nieuw. Alles vrij van de giftige adem van de zonde. Alle stukken bij elkaar gebracht… heel gemaakt. Er gebeurt nog veel meer, luister maar:

“En God zal alle tranen van hun ogen afwissen.”

Dat is van de ogen van mensen, die leed en pijn hebben gekend, het kruis hebben gedragen, de zonde hebben doorstreden Alle tranen worden van hun ogen afgewist. En er zijn wat tranen, die vergoten worden in de wereld! Bij al die mensen. Ook uw tranen zijn daarbij. Zij zullen straks worden afgewist. Geweldig, dat ons dat geopenbaard is! Hier komt God tot ons als Vader, die Zijn kinderen troost. Zelf hebben we misschien ook wel eens de tranen afgewist bij onze kinderen en kleinkinderen. En als u nog jong bent, doet u dat misschien nog wel elke dag een keertje. De traantjes wegvegen, er een kusje op geven en het kind even op de knie nemen. De arm slaan om hem of haar, die verdriet heeft. Elkaar een lief troostend woordje zeggen. Doet God nu ook precies zó met Zijn kinderen? Ja, precies zó. En Hij doet nog meer. Wat wij niet kunnen, doet Hij: er voor zorgen dat er geen tranen meer komen. Wij kunnen dat niet verhinderen, dat er steeds weer nieuwe tranen komen. Daar hoef je geen kleine kinderen voor te hebben. Lees maar in de krant en kijk naar de Tv-beelden.

God droogt de tranen, ja, en Hij gaat door en droogt ook de bronnen van de tranen. Luister maar:

“De dood zal niet meer zijn, noch rouw, noch geklaag, noch moeite zal er meer zijn…”

Allemaal bronnen van hete tranen. God wist de tranen af en droogt de bronnen uit.

En wij mensen, die nog leven in een wereld vol tranen, laten wij dat ook doen, wat God doet. Tenminste laten wij het proberen! Tranen afwissen en bronnen van tranen drogen. Je mag best al vast op de dingen waartoe God ons bestemd heeft vooruitlopen! Laten we met God mee doen. Er is vast wel iemand bij u in de omgeving, die u daarvoor heel dankbaar zou zijn!

2 gedachten over “En Hij zal alle tranen van hun ogen afwissen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *