Eeuwig leven reeds nu en hier

Het Johannes Evangelie is verschillend van de drie andere Evangeliën die Synoptici genoemd worden (die je “samen” kunt kijken, omdat ze qua indeling en woordgebruik veel op elkaar lijken). Johannes legt de accenten net even anders dan Matteüs, Marcus en Lucas het doen. Zo ook met het leven ná de dood, het eeuwige leven.

Het Johannes Evangelie is verschillend van de drie andere Evangeliën die Synoptici genoemd worden (die je “samen” kunt kijken, omdat ze qua indeling en woordgebruik veel op elkaar lijken). Johannes legt de accenten net even anders dan Matteüs, Marcus en Lucas het doen. Zo ook met het leven ná de dood, het eeuwige leven.

Bij de eerste drie Evangelisten gaat het dan meer om “later”: in de toekomst zal de mens eeuwig en heerlijk leven. Bij Johannes wordt deze toekomst al naar ons toegehaald. Zij is reeds begonnen. Zij is “heden” en niet “later”.

“Wie in de Zoon gelooft, hééft eeuwig leven, maar wie de Zoon ongehoorzaam is, zal het leven niet zien.” (Joh. 3, 36).

“Wie mijn woord hoort en Hem gelooft, die Mij gezonden heeft, heeft eeuwig leven en komt niet in het oordeel, want hij is overgegaan van de dood in het leven.” (Joh. 5,24).

“Ik ben het Licht der wereld. Wie Mij volgt zal nimmer in de duisternis wandelen, maar hij zal het licht des levens hebben.” (Joh. 8, 12).

“Indien iemand mijn woord bewaard heeft, hij zal de dood in eeuwigheid niet aanschouwen.” (Joh. 8, 51).

“Dit nu is het eeuwige leven, dat zij U kennen, de enige waarachtige God, en Jezus Christus, die Gij gezonden hebt.” (Joh. 17,3).

Wij leven in de regel meer bij de eerste drie Evangeliën dan bij het Evangelie van Johannes. Wij verwachten het eeuwige leven ná onze dood. Op een rouwkaart staat nogal eens: “Heden is van ons heengegaan in de hoop op het eeuwige leven…” Maar Johannes zegt ons, dat God ons dat eeuwige leven rees nu en hier geeft! Wij mogen daar nu al midden in staan. In Gezang 272 staat: “Midden in het leven zijn wij door de dood omvangen.”

Maar Johannes zegt tot ons:

“Midden in de dood zijn wij door het leven omvangen.”

Midden in dit leven hebben wij eeuwig leven. Wij zullen de dood niet meer zien! Het is maar, dat u het weet!!

2 gedachten over “Eeuwig leven reeds nu en hier”

  1. Frappant dat ik altijd gezocht heb naar het feit dat wij de bevrijding van de dood alleen maar door dood te gaan mochten ervaren, vaak vond ik dat altijd zo irritant dat er altijd maar gewezen werd naar een leven na de dood, dit is veel positiever, dat wij reeds nu het eeuwige leven hebben, wat een openbaring (en dat nog wel door Johannes).Op deze manier ga je dus ook heel anders naar het leven hier en nu kijken. Geweldig vind ik dit. Ik vind trouwens Uw site helemaal geweldig, temeer ik regelmatig naar vertroostende woorden zoek. Maar bij u vind ik ze zeker. Heel fijn! Ga zo door! U voorziet zeker in een behoefte.
    Vriendelijke groeten P.E. Schwab te Den Haag

  2. Geachte mevr.Schwab, bedankt voor uw opbeurende woorden. Zoals u ongetwijfeld gelezen heb heb ik na een heup-breuk 5 weken in zieken- en verpleeghuis gelegen. Gelukkig mag ik morgen weer naar huis. De site heb ik wel kunnen verzorgen, mede met behulp van mijn schoonzoon. Ja, het iks een hele troost, dat we nu al in het eeuwige leven staan! Dat geeft het leven (wat er ook gebeurt) glans en sterkte. Ik vind het fijn, dat u regelmatig de website bezoekt en er vertroostende woorden in vindt. Gode bevolen! Sjaloom! Ds.Kroes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *