Een andere trooster

Het is Pinksteren geweest. We herdachten de uitstorting van de Heilige Geest. Een historisch gebeuren, verleden tijd. Maar is het ook tegenwoordige tijd? Is het ook iets, wat te maken heeft met óns leven hier en nú ?

Johannes 14, 16
“Hij zal u een andere Trooster geven”

Pinksteren door Giotto ca. 1305 Scrovegni kapel, PaduaHet is Pinksteren geweest. We herdachten de uitstorting van de Heilige Geest. Een historisch gebeuren, verleden tijd. Maar is het ook tegenwoordige tijd? Is het ook iets, wat te maken heeft met óns leven hier en nú ?

Ik denk van wel. Zeker, als we uitgaan van wat Jezus over de Heilige Geest zegt: dat Hij de Trooster is. En het wordt nog duidelijker, als we nagaan wat daar in het Grieks staat: paraklétos, wat letterlijk betekent: iemand die er bij geroepen wordt. Je kunt dus zeggen: Hulp, Bijstand, Trooster. Je mag ook denken aan een advocaat, iemand die voor je pleit, want dat woord “advocatus” (Latijn) betekent precies hetzelfde als “Parakleet”.

Die Trooster komt in de verlatenheid van de discipelen na de Hemelvaart van hun Heer. Zij blijven “verweesd” achter. Zij voelen zich verlaten van God en mensen. Maar Jezus had gezegd: “Ik zal u niet als wezen achterlaten, Ik kom tot u” (Joh.14, 18). En “Ik zal u de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid” (Joh.14, 16).

De Heilige Geest is dus een “Trooster”, zoals Jezus ook zelf geweest is! De Heer is er niet meer, maar er komt een ander, een andere Trooster. De verbinding tussen Jezus en die Ander, de Heilige Geest, ligt dus in het woordje “troost”. Zoals Jezus aan de Zijnen troost gaf, zó zal ook die Ander een Trooster zijn.

En juist dat maakt het Pinksterfeest zo actueel. Er wordt ons hier een cadeau aangeboden, dat niet gebonden is aan tijd noch aan plaats. Het is niet iets van tweeduizend jaar geleden, maar het is iets blijvends, ook voor vandaag. En het is niet iets van Jeruzalem en Galilea, maar het is voor de gehele wereld (“tot het uiterste der aarde” Hand.1,8). En het is niet iets voor de discipelen alleen, het is ook voor u en voor mij!

Hoe dat uitwerkt in ons leven, daar wil ik het een volgende keer over hebben.

Eén gedachte over “Een andere trooster”

  1. DS. Ph. Kroes, ik zou graag een afspraak willen maken om over de trooster te kunnen hebben.
    Ik heb namelijk mijn eigen idee van de trooster.

    Mvg,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *