Als het internet uitvalt

Dat is de schrik van elke computergebruiker! Als we denken aan internet in ons zelf: hoe communiceer je met je zelf? Doe je dat wel? Of ligt ook hier internet er uit? Praten met je zelf! Niet in je zelf, dat bedoel ik niet. Maar met je zelf.

Dat is de schrik van elke computergebruiker! Het overkwam mijn schoonzoon in Bleiswijk, die mijn website onderhoudt. Dat betekent dus, dat alles stil ligt. Er komen geen mailtjes meer binnen, je kunt ze ook zelf niet verzenden, je kunt niets meer opzoeken en ook geen stukken meer plaatsen op de site. Het schijnt vaker voor te komen, tegenwoordig. En de providers, die de internetaansluitingen verzorgen, weten er soms ook geen raad mee.

Als je vertrouwd bent geraakt met de oneindige mogelijkheden van de computer en het gebeurt op een dag dat internet is uitgevallen, dan voel je je heel ongelukkig. Het is alsof je je maatje kwijt bent, je voelt je helemaal alleen op de wereld! Je wordt opeens 50 jaar teruggeworpen in de tijd. Je kunt niets meer opzoeken, je kunt niet meer online bankieren, de correspondentie ligt helemaal stil, het is gewoon een ramp.

En dan is dit nog maar gewoon het gevolg van technisch falen. Als zoiets in het intermenselijke vlak gebeurt, zijn de gevolgen nog veel rampzaliger. Ik denk aan internet binnen het huwelijk of in de verhouding tussen ouders en kinderen. Dat is niet zo maar te herstellen. Natuurlijk, er zijn huwelijkstherapeuten, en je kunt Bert er bij roepen om met behulp van een familiediner de verhoudingen weer in orde te brengen. Maar toch, de schade is meestal onherstelbaar.

We komen nog dichter bij huis, als we denken aan internet in ons zelf: hoe communiceer je met je zelf? Doe je dat wel? Of ligt ook hier internet er uit? Praten met je zelf! Niet in je zelf, dat bedoel ik niet. Maar met je zelf. Om je zelf op de proef te stellen of te corrigeren of tot rust te brengen, Dat is heel belangrijk. Je moet contact opbouwen met je eigen zelf, met je innerlijk, maar ook met je uiterlijk. Met je handen en voeten en benen, je hart en nieren, met je ziel!

In de Bijbel vinden we ook een groot netwerk. Daar is internet in ’t bijzonder gericht op God en de medemens. “Gij zult de Here uw God liefhebben en uw naaste als u zelf”. Dat is toch het allerbelangrijkste! Het internet van de computer kunnen we niet missen, nee. Het internet met God en de naaste willen we toch ook niet missen? Als we ons best doen, dan valt dit internet beslist niet uit! Dat ligt helemaal aan ons zelf. Daarvoor kunnen we geen provider de schuld geven.

Ondertussen, als u dit leest, is ook het internet bij mijn schoonzoon weer hersteld. Gelukkig maar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *