Verjaren

Hoe ouder je wordt, hoe meer je aan bepaalde dingen gaat hechten. Natuurlijk moet je ook van heel veel afstand doen, want het is alles te veel, wat je in je leven bijeen vergaard hebt. Je kunt niet alles meenemen, als je kleiner wilt gaan wonen. Het kan een ballast worden.

Van mijn lieve vrienden uit Zeeland, Sonny en Ans, kreeg ik ter gelegenheid van mijn verjaardag de volgende gelukwens:

Verjaren
Is vergaren
Met wijsheid en geduld,
Dingen om te bewaren
Tot het leven is vervuld.

Daar zit een kern van waarheid in! Hoe ouder je wordt, hoe meer je aan bepaalde dingen gaat hechten. Natuurlijk moet je ook van heel veel afstand doen, want het is alles te veel, wat je in je leven bijeen vergaard hebt. Je kunt niet alles meenemen, als je kleiner wilt gaan wonen. Het kan een ballast worden. Hoe moeilijk is het dan om met wijsheid en geduld afstand te doen van het een en ander en juist die dingen te bewaren, die echt met je leven mee mogen gaan, tot het leven is vervuld. Ik ben nu 74 jaar geworden en heb -dat merk ik- best een beetje wijsheid en geduld nodig. Tilly, die lieverd, zegt zo vaak tegen  mij: doe nou eens wat weg! De studeerkamer is boordevol van boeken, grammofoonplaten, CD’s, Video’s en wat allemaal nog meer. “Hoe moet ik dat nou nog schoonmaken?” klinkt telkenmale haar diepe verzuchting. Laats heb ik al dertien fruitdozen vol met theologische boeken weggedaan, tegen zegge en schrijve 25 Euro! Voor alle dertien tezamen! En nog kun je niet zien, dat er wat uit is, uit mijn studeerkamer. Nou hoop ik maar, dat één van de zeven kleinkinderen theologie gaat studeren en alles overneemt. Of dat één van hen een muzikale hobby krijgt, zodat al mijn platen en cd’s nog eens een mooie bestemming krijgen. Maar voorlopig zit dat er nog niet in: de kleinkinderen, nu ze groter worden, denken alleen maar aan videospelletjes, voetballen en hockey!

Maar het was weer een fijne verjaardag, met de kinderen en kleinkinderen. Echt een feest! Van de vele kaarten, die ik mocht ontvangen laat ik u hieronder een collage zien. Zo kleurrijk als de kaarten en tekeningen zijn, zó kleurrijk moge ook mijn nieuwe levensjaar worden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *