Nieuw leven voor een oude hobby

Het mooie van postzegels is, dat zij een neerslag vormen van de geschiedenis. En die geschiedenis deel ik met mijn 75 jaar grotendeels. Zo pak je er ook weer geschiedenisboeken bij of je gaat zoeken op internet. Ja, zo blijft een mens aan de gang. Dan is ie goed bezig!

Postzegel met hoofden van fam. KroesBij nieuw leven voor een oude hobby heb ik het niet over muziek, want dat is nooit weg geweest in mijn leven. Terwijl ik mij neerzet voor een schriftelijke ontboezeming, trekt de Bach-marathon op Classic FM aan mijn luisterend oor voorbij (gelukkig dat ik nog één goed functionerend oor heb!). Ter linker zijde van mij staat de oude Thorens-125, de Mercedes onder de platenspelers uit de jaren 60. Jaren lang heb ik zijn liefelijke geluid niet kunnen horen omdat hij mankerende was. Maar nu heeft onlangs een echte liefhebber van platenspelers, die ik toevallig (ach, wat heet “toevallig”?) bij de Kringloop ontmoette, hem weer in orde gemaakt. Een dagelijkse genot, een vreugde van tientallen jaren herkenning! Hij speelt als vanouds de sterren van de hemel! Trouwens, alles wat hier op de studeerkamer samen is gebracht, zijn herinneringen aan ver verleden tijden van muzikale rijkdom: de grote B&O boxen (DM 3) en de piepkleine tuner van Sony (ST-80W) en de vele duizenden platen, bandjes, cd’s en video’s. Dat is mijn domein, hier doe ik mijn inspiratie op, omringd door muziek en afgeladen boekenkasten.

De hobby waar ik het met u over wil hebben is het verzamelen van postzegels. Daar heb ik me jaren lang erg mee bezig gehouden, tot de jaren 90. De overgang van het millennium leek me toen een mooie gelegenheid om met postzegelen te stoppen, het werd me ook allemaal een beetje te duur! Maar nu in de laatste maanden, toen ik gedwongen werd veel thuis te zitten, heb ik de albums weer te voorschijn gehaald. Wat een weelde, dacht ik, geweldig, waarom zou ik er niet mee verder gaan? En zo is het gekomen. Ik ontdekte ook, dat er tegenwoordig op internet prachtige websites zijn, waarmee je de verzameling kunt aanvullen, zoals eBay, een soort veiling waarop duizenden postzegels en kaveltjes te koop worden aangeboden. Met online-banking is de koop zo geregeld! Ik verzamel vanouds Nederland, Zwitserland en Duitsland. Toen ik onlangs van een goede vriend een partij zegels kreeg van o.a. Oostenrijk, ben ik ook met Oostenrijk begonnen. Bij de postzegelhandel in Rotterdam kon ik gelukkig een gebruikt album kopen (voor -schrik niet- 4 euro!). Weliswaar is het deel II, maar al vast een goed begin. Ik kijk nu uit naar deel I !

Wie weet heeft u nog iets in de kast liggen of op zolder, waar nooit meer naar wordt omgekeken, laat staan ingekeken. U kunt er mij een groot plezier mee doen! Later wil ik ook nog België gaan verzamelen en de DDR. Het mooie van postzegels is, dat zij een neerslag vormen van de geschiedenis. En die geschiedenis deel ik met mijn 75 jaar grotendeels. Zo pak je er ook weer geschiedenisboeken bij of je gaat zoeken op internet. Ja, zo blijft een mens aan de gang. Dan is ie goed bezig! Af en toe moet je ook je zelf een beetje “updaten”, hè?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *