In het land van koningin Emma

We waren rondom Pasen op vakantie in Waldeck-Pyrmont, waar koningin Emma geboren is. Het slot in Bad Arolsen, waar zij het levenslicht aanschouwde, is nu nog te bewonderen. Er is een prachtige barokke tuin bij. Helaas kon ik er met m’n rolstoel niet in!

We waren rondom Pasen op vakantie in Waldeck-Pyrmont, waar koningin Emma geboren is. Het slot in Bad Arolsen, waar zij het levenslicht aanschouwde, is nu nog te bewonderen. Er is een prachtige barokke tuin bij. Helaas kon ik er met m’n rolstoel niet in!

Edersee Stern von Waldeck
 Maar ze gaan het renoveren en dan wordt het helemaal toegankelijk, hebben ze toegezegd. Dit brengt me op het punt van toegankelijkheid in Duitsland. Daar is nog heel wat aan te doen! Als ik zie, hoe je bijvoorbeeld hier in Barendrecht als gehandicapte overal binnen kunt en binnen handbereik op- en afritjes hebt, in alle openbare gebouwen invaliden-WC’s enz., dan kom je in Duitsland heel wat tekort, als je in een rolstoel rijdt.

In tien dagen hebben we dan ook slechts twee mensen in elektrische rolstoelen zien rijden en enkelen in gewone duwrolstoelen. Je vraagt je af: zouden ze in Duitsland geen WVG hebben, een Wet Voorzieningen Gehandicapten, zoals bij ons? Als ik hier op de Middenbaan (de Dorpsstraat) rijd, kom ik altijd wel lotgenoten tegen. We hebben hier ook een actief Platform voor Gehandicapten en in alle opzichten toegang tot en aandacht van het Gemeentehuis (en de politiek). Maar wat ze in Duitsland wel hebben, is rust en ruimte en mooie oude stadjes! We reden soms kilometers zonder een auto te zien en ook geen mensen op straat, gewoon een weldaad als je uit het drukke Nederland komt met de overvolle wegen. Fritzlar Paasversiering
 We moesten wel naar een café zoeken, waar een toegankelijk toilet was (en niet beneden of boven!), maar in elk stadje was wel een openbaar toilet te vinden met vaak een invalidentoilet er naast. En in al die stadjes mooie raadhuizen en kerken en vooral veel vakwerkhuizen! We hebben gewandeld langs de stadsmuren en de verdedigingstorens uit de Middeleeuwen bewonderd. En we zijn in grote warenhuizen geweest, allemaal op z’n Paasbest getooid met bloeiende takken, waaraan gekleurde eieren en Paashazen. Een lust voor het oog, dat allemaal, alleen het weer had beter (=warmer!) mogen zijn! Maar het onderkomen in Waldeck maakte veel goed. Daar was het lekker warm en gezellig, in Landhotel Edersee. Na in Frankenberg, Hallenberg, Winterberg (en nog meer bergen!), in Bad Wildungen, Bad Arolsen (en nog meer Bäder!), in Fritzlar, Warburg, Melsungen, Hannoversch Münden en Kassel geweest te zijn, konden we op de laatste dag, toen het eindelijk zonnig werd, nog een boottocht maken op de Edersee. Onze oude koningin Emma kwam werkelijk uit een prachtige landstreek! Als Hollander hoef je niet ver te reizen om dat te ontdekken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *