De Kleine Duiker

We zijn vorige week op een mooie vroege lentedag met ons kleine manneke naar de kinderboerderij geweest. Wij, dat zijn mijn vrouw en ik; het kleine manneke, dat is onze jongste kleinzoon van vier jaar. Wij zeggen de kinderboerderij, maar eigenlijk is het veel meer dan dat. Het is een belevenis! Het is een landbouwmuseum in wording, waarin oude tijden herleven.

We zijn vorige week op een mooie vroege lentedag met ons kleine manneke naar de kinderboerderij geweest. Wij, dat zijn mijn vrouw en ik; het kleine manneke, dat is onze jongste kleinzoon van vier jaar. Wij zeggen de kinderboerderij, maar eigenlijk is het veel meer dan dat. Het is een belevenis! Het is een landbouwmuseum-in-wording, waarin oude tijden herleven. U kunt er over lezen in onderstaand stukje, overgenomen uit de website van De Kleine Duiker. Het geheel staat op een prachtige locatie aan de zuidrand van Barendrecht, waar vroeger de beroemde Barendrechtse spruitjes geteeld werden. Toen wij er op zaterdagmiddag aankwamen werden we begroet door het geblèr der schapen. Het was een koor van jonge stemmetjes! Toen we keken, zagen we op een stukje weiland wel 30 jonge lammetjes, de meesten spierwit, enkelen geblokt. Ze huppelden door elkaar en hingen aan hun moeder. Soms zat er één op een moederschaap. Het was zo’n feestelijk gezicht! Gelukkig had ik mijn cameraatje bij me en zo kan ik u laten meegenieten van deze lenteboden. We hopen, dat de Kleine Duiker nog veel vreugde mag bieden aan de dieren die daar zijn ondergebracht en aan de mensen die komen kijken, vooral natuurlijk aan de kinderen! We zien het complex groeien. Elke keer weer, als een bedrijf een jubileum heeft, wordt er weer wat bijgezet. Een hooiberg, konijnenhokken, mooie kippen in prachtige onderkomens, en natuurlijk de grote dieren in hun onderkomens. Allemaal gesponsord! En dan komt er ook nog een oude boerderij, steentje voor steentje afgebroken op de Middeldijk, en straks weer steentje voor steentje opgebouwd! Straks lopen de dieren buiten op prachtige weiden, omringd door waterpartijen en singels, terwijl de kinderen spelen in de mooie speeltuin. Echt een complex om trots op te zijn!

Voor foto’s ”De Kleine Duiker” klik hier.

Uit website De Kleine Duiker het volgende artikel:

Wat gaat er gebeuren?

Er is gekozen voor een opzet om het vroegere landleven te laten zien zoals dat er op en rond een boerderij aan toeging, in een omgeving met veel groen. Het voortbrengen van de land- en tuinbouwgewassen, de fruitteelt, de moestuin en de vele landbouwhuisdieren zoals koeien, paarden, varkens, schapen, geiten, kippen en nog meer zullen alle een wezenlijk onderdeel gaan vormen en erbij betrokken worden. De gewassen zullen op biologische wijze geteeld worden en de dieren zullen zoveel als mogelijk in hun eigen natuurlijke omgeving in en om de boerderij verblijven.

Dit betekent dat het publiek van dichtbij kennis kan nemen van wat de natuur ons biedt. De inrichting van het landgoed en de gebouwen wordt zodanig uitgevoerd dat een grote informatieve en educatieve functie bereikt kan worden.

Een belangrijke doelstelling is vooral ook de functie als kinderboerderij. De vele soorten dieren zullen voor de jonge kinderen aantrekkelijk zijn en waar mogelijk zullen zij bij de verzorging betrokken worden.

Er zijn in de toekomst nog meer mogelijkheden: het complex kan worden gebruikt als expositie en vergaderruimte, er komt een bescheiden horecafunctie, er kunnen themadagen en cursussen worden georganiseerd en ook kan worden gedacht aan de verkoop van eigen producten in een boerderijwinkel.

(Foto: Jos Wesdijk)

Enkele koeien die daar reeds grazen in de wei van de “De Kleine Duiker”, op de achtergrond de kerktoren van Heerjansdam.

7 gedachten over “De Kleine Duiker”

 1. Beste Pikk,
  Dan heb je een goede plek! Wie weet, ontmoeten we elkaar nog eens.Het is een oord van stil geluk. Laten we er blij mee zijn! Groeten, ds.Kroes.

 2. Vanmorgen met mijn kleinzoon de boederij bezocht. Wij doen dit vaak en vermaken ons hier goed. Ook mijn andere kleinkinderen komen hier graag. Er is echter een bezwaar, ik hoorde ook van andere grootouders en ouders die tegen het probleem aan lopen. Er is een leuke speeltuin en mooi terras, maar beide grenzen aan de diepe sloot. Zou het mogelijk zijn dat er een hek langs de sloot geplaatst wordt, zodat de spelende kinderen er geen gevaar meer lopen erin te vallen.Het kan een drama voorkomen. Kinderen moeten toch zonder gevaar kunnen spelen. Ik hoop samen met alle ouders en grootouders dat er voor de zomer een oplossing komt. Met vriendelijke groeten, oma Conny

 3. Zondag met onze kleindochter naar de kleine duiker geweest het was er wel leuk ,maaaaaaar wij vinden het heel erg jammer dat die paar koeien in de stal MOETEN verblijven , dat vinden wij een GROTE MIN PUNT , omdat het in de eerste plaats toch een kinderboerderij is ,waar de overheid toch heel graag de koeien naar buiten willen hebben i.v.m dier vriendelijkheid TOCH, wij vragen ons af of daar wel een goede reden voor is ????.Met vriendelijke groet oma Nel . :((

 4. Ik ben met kleinzoon Bastiaan woensdag op bezoek geweest.
  Wij wonen niet in Barendrecht, maar komen er op bezoek.
  Wat is het schoon en opgeruimd op de boerderij!
  Komt vast door al die mensen die ik hard zag werken, buiten en in de stallen.
  En zoveel lieve dieren om te aaien. We hebben het fijn gehad.
  Alleen Gijs, dat kleine paardje, daar heb ik een beetje medelijden mee.
  Hij heeft een ontstoken pus-oog onder die vracht voorhoofdsharen.
  Hoogstwaarschijnlijk ook de oorzaak. Vies haar in de ogen.
  Kunt u ervoor zorgen dat er iets aan gedaan wordt, svp?
  Graag tot de volgende keer.
  Groeten,

  Oma Poes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *