Bach-marathon

Wat vond u van de Bach-marathon op Classic FM? Wat een geweldig programma! De hele dag Bach! Wat zullen Maarten ’t Hart en Paul Witteman en Ronald Plasterk en al die andere minder bekende Nederlanders vandaag genoten hebben!

Fragment bladmuziek J.S. BachWat vond u van de Bach-marathon op Classic FM?

Wat een geweldig programma! De hele dag Bach! Wat zullen Maarten ’t Hart en Paul Witteman en Ronald Plasterk en al die andere minder bekende Nederlanders vandaag genoten hebben!

Natuurlijk is in honderd stukken nauwelijks het totale oeuvre van zo’n muziekgigant te omvatten. Er valt in het programma dan ook wel hier en daar wat af te dingen. Heel veel cantatewerk kwam voorbij. Hoe mooi ook, het ging wat mij betreft toch wat ten koste van instrumentaal werk. Zo kwam de schitterende orgelmuziek van Bach nauwelijks aan bod. En dat terwijl wij toch in de wereld orgelland nummer 1 zijn, met zulke mooie orgels als in Haarlem en Alkmaar. Waarom niet even Albert Schweitzer achter het orgel gezet? En de beroemde Karl Richter? Ook miste ik toch wel de mooie fluitsonates (van Leonhardt) en  Glenn Gould kwam er ook wel wat bekaaid af, terwijl hij toch bij uitnemendheid de Bachvertolker van de vorige eeuw is! Wat mij betreft had het wel minder Angela Hewitt en Murray Perahia mogen wezen!  En dan de zangers: waar was Dietrich Fischer-Dieskau en Fritz Wunderlich? En onze eigen Erna Spoorenberg en Annie Hermes? Al die prachtige liederen van Bach, ik heb ze niet gehoord. Gelukkig kwam helemaal op het eind toch nog Aafje Heijnis met het mooiste Bach-lied dat ik ken: Bist Du bei mir. Ja, ik weet wel, je kunt ook niet alles hebben. En de luisteraars hebben het voortouw genomen. Toch denk ik, dat je met zulke dierbare herinneringen aan het verleden alle mensen een groot plezier had gedaan! Waarom bij al die verschillende items uit de Matthäus Passion ook niet even de befaamde klank van Mengelberg  ten gehore gebracht? Gelukkig, was er ook heel veel nieuws te beleven: namen van jonge en nog wat onbekende musici zoals Tharaud, Anderszewski, Bezaly en onze eigen Janine Jansens en Liza Ferschtman. Ook fijn Ivo Janssen te kunnen beluisteren, een pianist van eigen bodem, die wel eens vergeten wordt. En aardig, dat de oude Yehudi Menuhin nog van stal is gehaald, op een krakende gramofoonplaat!

Ik ben een fan van Classic FM. Bij ons staat de radio de hele dag op die zender afgestemd. Ik hoop, dat ze nog lang in de lucht mogen blijven!

Heeft u hier ook wat op te zeggen, schrijf dan uw bevindingen onderaan in het Forum.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *