Oranje en Nederland I

“Oranje” is weer in. Kijk maar naar de hoge kijkcijfers van programma’s als “Blauw bloed”. Ons vorstenhuis is wel eens minder populair geweest. De laatste koninginnen hebben er ook van alles aan gedaan om dichter bij het “volk” te komen. En bij onze nieuwe koningin, prinses Maxima, is dat niet anders. En ook de kleine Amalia, die eens koningin zal worden, begeeft zich al regelmatig onder het volk.

Koning Willem 3“Oranje” is weer in. Kijk maar naar de hoge kijkcijfers van programma’s als “Blauw bloed”. Ons vorstenhuis is wel eens minder populair geweest. De laatste koninginnen hebben er ook van alles aan gedaan om dichter bij het “volk” te komen. En bij onze nieuwe koningin, prinses Maxima, is dat niet anders. En ook de kleine Amalia, die eens koningin zal worden, begeeft zich al regelmatig onder het volk.

En dat is goed zo. Want Nederland en Oranje hebben sinds heugenis een sterke band met elkaar. Wij bewaren allemaal nog vanuit onze jeugd goede herinneringen aan de gevierde Koninginnedagen. En toen de TV kwam konden we ze zien staan, het koninklijk paar en de prinsesjes, op het bordes van Soestdijk. We herinneren ons het gesprek op de TV met Koningin Beatrix en prins Claus, toen ze 25 jaar getrouwd waren. En kortgeleden nog de indrukwekkende begrafenissen, op TV uitgezonden, van prinses Juliana, prins Bernhard en prins Claus. We zien ook graag terug op de belevenissen van koningin Wilhelmina, zo levendig uitgebeeld in de serie “Wilhelmina” door Anne Wil-Blankers. Sommigen van ons hebben ook nog horen spreken over koning Willem III. Als Apeldoorner heb ik in mijn jonge jaren nog vaak over hem gehoord.

Koningin SophieDaarom lijkt het me aardig om voor u nog eens een stukje geschiedenis van het Oranjehuis op te halen. Laten we beginnen bij Willem III en dan zitten we in de 19e eeuw, bijna 200 jaar geleden. Willem III was een zoon van Willem II (1792-1849) en Anna Paulowna (1795-1865), een prinses uit het Russische tsarenhuis. Van vaderskant had hij nog een oom, Frederik, en twee tantes, Pauline en Marianne. Koning Willem III zelf had nog twee broers en een zuster: Alexander, Hendrik en Sophie. In 1839, hij was nog kroonprins, trouwde hij met prinses Sophie van Würtemberg. Het was een echt vorstenhuwelijk: meer uit verstandelijke overwegingen dan uit liefde. Sophie had bovendien nog haar oog laten vallen op een andere prins in Duitsland. Maar ja, zoals dat meer is gebeurd, het gearrangeerde huwelijk moest doorgang vinden. Wederzijdse ouders hadden dat zo bepaald. De beide moeders waren bovendien nog zusters! Het huwelijk gaf destijds veel aanleiding tot geroddel. Iedereen wist te vertellen, hoe slecht het was. De schandaaltjes waren niet van de lucht. Het waren ook twee heel verschillende persoonlijkheden, die twee. Sophie was heel intelligent Zij sprak vijf moderne talen en was wetenschappelijk zeer ontwikkeld. Willem gaf daar allemaal niet om. Hij reed liever paard en organiseerde grote jachtpartijen. Later gingen zij ook apart wonen: Willem op ’t Loo in Apeldoorn en Sophie in Huis ten Bosch in den Haag. Ze kregen drie kinderen. De moeder trok de kinderen erg naar zich toe, vader zocht zijn heil meestal ergens anders. Het was eigenlijk een tragisch geheel. Twee mensen die elkaar niet begrijpen, alle twee opvliegerig van aard. Toch moesten ze naar buiten de schijn ophouden van een gelukkig huwelijks- en gezinsleven.

De oudste zoon, kroonprins Willem, was een eigenzinnige jongeman, die voortdurend overhoop lag met zijn ouders, vooral met zijn vader. Hij gaf eigenlijk niets om kroonprinselijke waardigheid. Hij wilde trouwen met een gewoon meisje, al was zij nog wel een gravin: Anna Mathilda, gravin van Limburg Stirum. Dit mocht onder geen beding, want voor een kroonprins was alleen een prinses van Koninklijke bloede goed genoeg. Toen is Willem naar Parijs vertrokken, waar hij een bohémienachtig leven leidde. Enkele jaren later, in 1879, hoorde het volk dat kroonprins Willem daar was overleden. Een beetje geheimzinnig was het wel. De kroonprins was nog maar 38 jaar.

Volgende keer verder.

8 gedachten over “Oranje en Nederland I”

 1. Het was mij bekend dat je belangstelling had voor ons Koninghuis!
  Maar die belangstelling gaat verder dan foto’s verzamelen!

  Zo is de site elk wat wils!

  Carin

 2. ik heb nog een originele foto van ;Emma-Wilhelmina en Juliana en ik neem aan Willem 3
  als u belangstelling heeft kan u een copy daarvan bekomen 🙂

 3. Het spijt mij dat ik uw liefde voor het Oranjehuis niet kan delen.
  Het is m.i. al lang aangetoond dat dit Oranjehuis is uitgestorven en bestaat nu nog uit bastaarden.
  We zijn misschien opgevoed met het beeld God, Nederland en Oranje(Emaille bordje heb ik trouwens)maar het is betwijfelen of dit bijbels is.
  Ik zal maar niet met allerlei complottheorien komen(kunnen ook gevaarlijk zijn), maar als we kijken naar de feiten dan blijkt overduidelijk dat het
  Oranjehuis fascistische trekken vertoont.
  Kijken we naar Bernhard lid van de SS en hij vloog na de oorlog met een KLM vliegtuig de SS’ers naar Argentinie.Prins Hendrik ook weer Duitser en van alle marktentthuis.Argentinie is Duitsgezind en laat nou uitgerekend Maxima daar vandaan komen. Dochter van de heer Z. Deze wist van niets.
  Werd niet op de bruiloft van Bernhard en Juliana in 1937 door vooraanstaande SS’ers de Hitlergroet gebracht?
  Was de Carlos de man van Irene ook niet uiterst rechts? Waarom moest Beatrix ook weer met een Duitser trouwen?
  Men bekijke maar op internet Het Ronde Huis in Nunspeet, waar hooggeplaatsen zich uitleefden.
  Bijna alle vorstenhuizen hebben schandalen en verdienen veel te veel. Het volk wil Koninginnedag met de Oranjes, maar ze beseffen niet dat ze het zelf moeten betalen.
  Helaas vertonen republieken ook hun eigenaardigheden.
  Misschien dat macht hebben en uitoefenen, schandalen veroorzaken.

 4. Hallo buurman Wim!
  Zo’n negatieve reactie op het Konongshuis had ik van u niet verwacht! Ik dacht altijd, dat orthodoze Christenen pal stonden achter ons vorstenhuis! Misschien bent u een uitzondering? Geeft niet hoor, u mag zijn wie u bent!Nu wil ik naast uw negatieve argumenten een paar positieve plaatsen, zoals ik dat zie. Ons Koningshuisnis is verwant met Duitse vorstendommen. Nou wat? Dat ben ik ook! Natuurlijk niet verwant aan vorstelijk bloed, maar toch, mijn moeder was een Duitse. Dan Prins Bernhard, een omstreden figuur, dat wel. Maar heeft hij niet heel veel gedaan voor onze economie? En geld dat ook niet voor prins Klaus? Beide waren de dragers van het Wereld Natuur Fonds! Juist nu, een dag na Prinsjesdag, kun je toch niet anders dan met vreugde terugzien op het gebeuren, dat gisteren in Den Haag zich heeft afgespeeld? Natuurlijk, ik weet ok wel, dat het heel veel geld heeft gekost!Al die (prachtige!() paarden met de palfren iers, het onderhoud en afstoffen van de koetsen, de beveiligers rondom, de militairen enz. enz. Maar ik weet ook, dat het buitenland met jaloerse blikken dit alles heeft gade geslagen! Zij hadden graag nog zo’n Koningshuis gehad! En wat wil je nou? Voor iets moois moet je betalen. Ons Koningshuis is per slot van rekening het visitekaartje van ons land. Dat moet zelfs de heer Wilders toegeven! Dus, beste Wim, daarom niet getreurd!

 5. Beste buurman,

  Als je een orthodox christen bent, dan hoor jezelf na te denken en conclusies te trekken. En de geldverslindende elite, waartoe ook het Koninklijk Huis, is
  echt niet meer van deze tijd. In Nederland zie je steeds meer, net als in Amerika, de kloof tussen rijk en arm. Een troonrede en koninginnedag kost miljoenen. En helaas wil het volk dat, terwijl ze niet beseffen dat zij zelf allemaal dit moeten bekostigen.
  Mensen die kanker hebben, kunnen soms geen medicijnen kopen, omdat er op alles wordt bezuinigd.
  Ook al is het Koningshuis verwant met het Duitse, neemt het niet weg dat het allang is uitgestorven en dat de leden helaas geen voorbeeldfunctie vertonen.
  Bernhard heeft inderdaad veel gedaan voor onze economie, maar dat heeft hij niet voor niets gedaan.Luns heeft ook veel bereikt.
  Helaas zijn de omringende vorstenhuizen niet beter. Spanje, Belgie en Engeland.

  Ikzelf ben voor een republiek met als paleis het Catshuis, Dan zou nu Rutte president zijn.
  Wilders is tegen het Koningshuis, maar past zich aan.
  In ieder geval is Wilders voor de Joden, Christenen en ziet het gevaar van de Islamisering.

 6. Beste buurman,

  Op http://www.maranathakerk.nu kunt u de preken beluisteren van ds.van Campen.

  Had gisteren een zeer goed preek met heel veel schriftverklaring.

  Luister maar eens, het kan geen kwaad.Wellicht ook van toepassing op mijn berichten.

  Met vriendelijke groet,

  Wim Jens

 7. Ieks nu komt de bijbel er al te pas brrrr eng boekje… We zien en weten onderhand dat het koningshuis niet echt meer bestaat…Maar zie toch wel graag blauw bloed.. Dames om de sieraden.. ja denk ik wel, probeer het dan na te maken van nepsteentjes .. Wat ik zo raar vind in deze maatschappij.. is het volgende.. iemand wilde bij de politie gaan werken en de opleiding gaan volgen….. Nu dat kon niet omdat haar oom een crimineel is… Toch ook Maxima haar vader is beslist ook niet van het zuiverste water en Maxima kan zomaar koningin worden…en Mabel kon zomaar prinses worden na de affaire van Bruinsma…. Hoe kan dat allemaal ????

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *