Kerken kijken – Saulieu

Midden in de Bourgogne-streek even boven Autun vind je het oude stadje Saulieu. Daar staat een prachtig bewaard gebleven Romaanse basiliek: de St.Andoche (12e eeuw).

Midden in de Bourgogne-streek even boven Autun vind je het oude stadje Saulieu. Daar staat een prachtig bewaard gebleven Romaanse basiliek: de St.Andoche (12e eeuw).

Beroemd is deze kerk vanwege zijn kapitelen. Deze hebben dezelfde Bijbelse onderwerpen als die van Autun. Maar ze zijn nóg sprekender, omdat de afbeeldingen meer zijn uitgewerkt. Ze springen ook meer naar buiten, UIT de steen, terwijl die in Autun meer IN de steen verwerkt zijn.

Anderen zijn van mening, dat de kapitelen van Autun juist verfijnder zijn. Je vindt hier o.a. een uitbeelding van de vlucht naar Egypte, de verzoeking in de woestijn, de ophanging van Judas en de verschijning aan Maria Magdalena.

 

Voor meer foto’s van de St.Andoche in Saulieu, klik hier.

St.Andoche is afkomstig uit Smyrna in Klein-Azië. Zo lees ik in de kalender van de heiligen-dagen bij de vierdag van St.Andoche (26 september).

Volgens een legende waren Andoche en Thyrsus afkomstig uit Smyrna (het huidige Izmir). Hun geschiedenis is verbonden met die van Sint Benignus (ca 200 n.C.), die nog leerling was geweest van bisschop Polycarpus. Deze had nog de apostel Johannes gekend. Benignus werd samen met de priester Andoche en diaken Thyrsus naar Gallië gestuurd om daar het Evangelie te verkondigen. Via Marseille kwamen ze in Autun terecht. Na daar een Gemeente te hebben gesticht vertrok Benignus naar Dijon (waar de naam van de grote basiliek nog aan hem herinnert), terwijl Andoche en Thyrsus naar Saulieu gingen.

Alle drie werden ze tenslotte door de Romeinse overheid opgespoord en gemarteld. Toen ze hun Christelijke geloof niet verloochenden, werden ze gegeseld, aan een boom opgehangen en op de brandstapel geworpen. Maar het vuur doofde door een plotseling opgekomen onweer. Ze zijn toen met ijzeren staven doodgeslagen. Waarschijnlijk is dit in Autun gebeurd. Hun relieken zijn later naar Saulieu overgebracht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *