Kerken kijken – Beaune

We blijven nog even in Bourgondië.  Tussen Autun en Dijon ligt het oude stadje Beaune. Naast oude kerken bevindt zich daar ook een beroemd ziekenhuis: Hôtel- Dieu. Het is in 1473 gebouwd door Nicolas Rolin, kanselier van de graaf van Bourgondië, en zijn vrouw Guigone de Salins. Geheel in Vlaams-gothische stijl, met veel kleur.

We blijven nog even in Bourgondië.  Tussen Autun en Dijon ligt het oude stadje Beaune. Naast oude kerken bevindt zich daar ook een beroemd ziekenhuis: Hôtel- Dieu. Het is in 1473 gebouwd door Nicolas Rolin, kanselier van de graaf van Bourgondië, en zijn vrouw Guigone de Salins. Geheel in Vlaams-gothische stijl, met veel kleur. Tot 1971 heeft het nog als ziekenhuis gefunctioneerd. Door de honderdjarige oorlog waren er in die tijd veel zieken en gehandicapten, die verzorgd moesten worden. Nonnen namen die taken op zich. In het ziekenhuis werd mogelijk gemaakt, dat de zieken zowel lichamelijk als ook geestelijk verzorgd werden. Er werd nl. een ziekenzaal gebouwd van ruim 50 meter lang met op het einde het altaar. De bedden stonden zó opgesteld dat de nonnen gemakkelijk de zieken konden verzorgen en dat de zieken zicht hadden op het altaar. Het gewelf is prachtig beschilderd en het heeft de vorm van een scheepsromp. Achter in de zaal staat een groot houden beeld uit de 15e eeuw, dat “Christ-de-Pitié” wordt genoemd.

Ik lees op de website www.kunsttrip.nl het volgende:

“Het meest befaamde kunstwerk wat zich in het Hôtel-dieu bevindt is ‘Het laatste oordeel’ van Rogier van der Weyden. Het veelluik is in 1443 gemaakt in opdracht van Nicolas Rolin. De opdrachtgever en zijn vrouw zijn geportretteerd op twee panelen die zichtbaar zijn in gesloten toestand. In geopende toestand is in het centrale paneel Christus en Michael weergegeven. Michaël weegt de zielen. Hij is omringd door kleinere figuren, waaronder engelen en verdoemden. Op de zijpanelen staan apostelen en heiligen te smeken om vergiffenis voor de verdoemden. Maria en Johannes de Doper zijn weergegeven aan de uiteinden van de regenboog. Aan de onderkant van de panelen bevinden zich links van Christus de zaligen en rechts de verdoemden. Oorspronkelijk hing het veelluik boven het altaar, tegenwoordig bevindt het zich in de Salle du Polyptyque. In de negentiende eeuw is het veelluik in tweeën gezaagd zodat beiden kanten tegelijkertijd aan het publiek kunnen worden getoond”.

Voor meer foto’s van de Hôtel Dieu in Beaune, klik hier.

2 gedachten over “Kerken kijken – Beaune”

  1. Deze tekst komt van kunsttrip.nl en is door mij geschreven. Het is dus niet afkomstig van wikipedia. Mits een link naar de bronvermelding mag de geciteerde alinea wat mij betreft blijven staan op uw pagina.

    1. Excuses voor de vergissing. De tekst is aangepast met een juiste verwijzing naar de bron.

      Met vriendelijke groet,
      Pastorale Kroes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *