Mijn naam is Philippus

November 2006 was ‘namenmaand’ bij Zinweb.nl en zij deden een oproep om te vertellen over je eigen naam. Wat is de betekenis, maar vooral ook wat het heeft gebracht.

November 2006 was ‘namenmaand’ bij Zinweb.nl en zij deden een oproep om te vertellen over je eigen naam. Wat is de betekenis, maar vooral ook wat het heeft gebracht.

Doopnaam: Philippus, roepnaam: Flip. Mijn ouders noemden mij zo, omdat mijn grootvader ook zo heette en diens grootvader óók en ga zo maar door. In de genealogie, die ik enkele jaren geleden van de familienaam “Kroes” heb gemaakt, komt die naam tientallen keren voor. Op zich is zo’n naam dus helemaal niet bijzonder. Toch hecht ik zelf er grote waarde aan.

“Philippus” betekent “paardenvriend”, en als we ’t wat ruimer nemen: “dierenvriend”. En dat ben ik ook, dat ben ik aan die naam verplicht, vind ik. Ik heb het mijn kinderen ook altijd voorgehouden: zo je heet, zo moet je ook zijn.

Mijn vrouw en ik kregen drie dochters. De eerste noemden we “Lucy” naar haar grootvader (Lucas). Dat betekent “lichtdraagster”. Toevallig (?) had ze ook mooi rood haar. En zij straalt op alle manieren licht uit! De tweede noemden we “Alida” naar haar Oma van moederskant. Die naam betekent “strijdvaardige”. Nou, dat is op alle mogelijke manieren gebleken, hoe strijdvaardig ze was. Het hoofd van de lagere school vond dat ze maar naar de huishoudschool moest gaan. Maar Alice wilde kleuterjuf worden en wilde daarom naar de Mavo. Dat is haar gelukt. Toen wilde ze ook nog de Havo doen. Ook dat is haar gelukt, door haar inzet en niet willen opgeven. Daarna wilde ze naar de HBOV om verpleegkundige te worden. En ook daarin is ze geslaagd. En nu werkt ze in de Jeugd en Gezondheidszorg. De volhouder wint! Nee, aan strijdlust heeft het haar nooit ontbroken! Tegen de gangbare normen in trouwde ze met een Marokkaan en nu hebben ze drie prachtige jongens, onze kleinzoons, waar we trots op zijn.
Hun namen zal ik niet gaan uitleggen, want dan ben ik morgen nog bezig! U mag wel weten hoe ze heten: Salim, Chadi en Rayan. Allemaal Oosterse namen. Met grote betekenissen! Want daar komt tenslotte onze namencultuur vandaan, uit het Oosten. Ik verklap u tenslotte nog de naam van onze derde dochter: Philippien, vernoemd naar haar vader. Zij heeft het meest met dieren, net als ik. Zij is ook de zachtmoedigheid zelve, niet zoals ik (!).

Philippus is een Bijbelse naam. Hij was de apostel, die de kamerling uit het Morenland bekeerde. Zo ver heb ik het niet gebracht, hoewel… ik ben ook een soort apostel geworden: een dominee, zo heet dat tegenwoordig. Omdat ik de vrede op aarde verkondig, waarin ook dieren en het milieu zijn inbegrepen, staat er op mijn huis “Pastorale” en heb ik ook mijn site “Pastorale” genoemd: Pastoralekroes.

Pastorale verwijst naar de idylle, waarvan de Bijbel spreekt: dat eens mens en dier in vrede zullen samen wonen. Het refereert aan de Pastorale-symfonie van Beethoven en de Pastorale van Bach (herdersmuziek).

Omdat ik Philippus heet, ga ik straks ook stemmen op de Partij voor de Dieren.

Eén gedachte over “Mijn naam is Philippus”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *