Familie geschiedenis

Over mijn ouders, Tilly en de kinderen.

We woonden in Apeldoorn, op de Maduralaan hoek Soerenseweg. Ons huis heette dan ook “’t Hoekje”. Mijn moeder hield daar pension.

Ze hadden altijd een slagerij gehad, mijn ouders. Na hun huwelijk in 1930 begonnen ze in Apeldoorn, op Korenstraat 2. Daar is mijn broer Wim geboren. Omdat de tijden slecht waren, probeerden ze ’t in Zwolle. Na een poosje gingen ze weer terug naar Apeldoorn (Badhuisweg), om vervolgens ’t nog eens te proberen in Deventer, waar ik geboren werd. Toen werd m’n vader ziek, hij kon niet meer lopen: ruggemergziekte (Multiple Sclerose). Hij kon toen niet meer werken en van arrenmoede zijn ze toen een pension begonnen in Apeldoorn, omdat Apeldoorn toen al toeristen trok. In de schoolvakanties hielp ik m’n moeder met het bedienen van de gasten, inkopen doen, aardappels schillen enz.

De familie Kroes kwam van Nieuw-Vennep, waar ze sedert 1890 een Rund- en Varkensslachterij bezaten. Bij genealogisch onderzoek is gebleken, dat de stamvaders oorspronkelijk uit Groningen kwamen.

Mijn moeder was van duitse afkomst. Zij is geboren in Bielefeld (Westfalen).

Slagerij 't Hoekje in Apeldoorn

Slagerij ’t Hoekje in Apeldoorn

Julianakerk in ApeldoornToen ik 22 was ontmoette ik Tilly Hanschke, een meisje van 17, op een busreis van de Kerk naar Drente. Daar op een hunnebed vloog de eerste vonk over! Beide waren we van Lutherse huize, maar door omstandigheden Hervormd geworden. Ik ben in Deventer gedoopt door de latere Prof. Dr. W.J. Kooiman. In Apeldoorn kerkten we meestal bij ds. Berkel in de Julianakerk. Die heeft ons in 1960 ook getrouwd, met de trouwtekst: “Zie, Ik maak alle dingen nieuw (Openbaring 21,5)”.

De naam Hanschke komt uit Oost-Duitsland, en nog verder terug uit Rusland. Ik ben bezig met de genealogie, maar dat lukt nog niet erg. De Hanschkes in Oost-Duitsland zijn wat angstig om te reageren. De moeder van Tilly is een Lunstroo. Haar familie is afkomstig uit Duitsland (Westfalen), indertijd in de 18e eeuw meegekomen in een stroom van emigranten, waardoor in Amsterdam een sterke Lutherse Gemeente is ontstaan. Dat heeft een interessante genealogie Lunstroo opgeleverd…

Tilly en ik kregen 3 dochters: Lucy, Alice en Philippien. Alle drie speelden ze fluit en piano. Lucy is later in Amsterdam aan de VU afgestudeerd in de Bewegingswetenschappen, Alice heeft de HBOV gedaan en werkt nu in Jeugd- en Gezondheidszorg, Philippien is laborante geworden. De twee kinderen van Lucy heten Loïs en Robin, die van Alice heten Salim, Chadi en Rayan, en  de kids van Pien heten Dieni en Chris. Het is een geweldig zevental, het licht in onze ogen! Zij wonen in Utrecht, Barendrecht en Bleiswijk.

5 gedachten over “Familie geschiedenis”

 1. Hoi opa,

  ik vind de familie geschiedenis leuk en de mobiel per scootmobiel leuk en reuma-patient en gang door de kerken leuk en dat vond ik heel mooi en ik vind dat jij heel goed kan schijven en ik vind dat jij een mooie website hebt!!!!! En ik vond het leuk toen je tilly ontmoette in de bus en :”> en ik vond het leuk dat je alle drie speelden fluit en piano schreef. En mama kan heel goed Piano speelen en fluit kan ze ook goed. En mama verteld ook aan mij dat mama in het laborante heeft gewerkt en dat staat hier ook.

  heel veel kusjes Dieni xxxxx 😆 :mrgreen: ❗ ❓ :”> 😮

 2. Beste Janine, leuk zeg dat jij dezelfde achternaam hebt als ik. Misschien zijn we nog wel familie? Wie zijn je ouders en je grootouders? Laat iets van je horen! Hart.groet, Ph.Kroes.

 3. Hallo,

  Ik ben ook een Kroes en erg benieuwd naar onze stamboom. Mijn grootvader is Berend kroes en had in totaal 14 kinderen. 7 kinderen bij zijn eerste vrouw die is overleden in het kraambed. De 7 kinderen zijn daarna op een tragische manier versprijdt door nederland (Friesland, Twente, Zwolle), omdat mijn opa niet voor de kinderen kon zorgen. Hem was belooft dat als hij een nieuw vrouw vond hij zijn kinderen terug zou krijgen. Echter is dit niet gebeurd en heeft hij hier veel verdriet van gehad.

  Bij mijn oma heeft mijn opa ook nog 7 kinderen gekregen. Maar ik weet niet of we van dezelfde stamboom zijn als de naam Kroes op deze site.

  Maar vind het wel erg interessant.

  DKroes

 4. ben op zoek naar een familie kroes uit apeldoorn, die woonde aan de gentiaanstraat in zevenhuizen in de jaren zeventig. kinderen die ik me herinner: gertjan, tonnie en margreet. weet iemand iets van deze familie en waar zij gebleven zijn? met vriendelijke groet,
  heili helder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *