Een 105-jarige in de familie

Wij hebben een tante, die op 7 december 105 jaar geworden is. Dat is toch wel heel bijzonder! Want hoeveel 105-jarigen zullen er in Nederland zijn?
Zij heet “Tante Sjaan”, officieel Adriana van Zanten,  en woont in Yerseke, in een verzorgingshuis, “Vredelust” genaamd.

Wij hebben een tante, die op 7 december 105 jaar geworden is. Dat is toch wel heel bijzonder! Want hoeveel 105-jarigen zullen er in Nederland zijn?

Zij heet “Tante Sjaan”, officieel Adriana van Zanten,  en woont in Yerseke, in een verzorgingshuis, “Vredelust” genaamd. Nog maar enkele jaren woont zij daar, want tot ver over haar 100-jaar heeft zij nog zelfstandig op Zeeburg 8 gewoond, in een senioren-huisje.

Tante Sjaan werd al, toen zij nog heel jong was, met de ernst van het leven geconfronteerd. Zij werd opgenomen in de weesinrichting “Neerbosch” te Nijmegen, in 1869 gesticht door ds. Van ’t Lindenhout. Zo zag het er toen uit:

Het was een zwaar leven. Nog kan tante Sjaan vertellen, hoe moeilijk het was, hoe de kinderen met harde hand werden gevormd, eerst tot jong meisje en dan tot meisje, dan was je een volleerde huishoudelijke kracht en kon je de maatschappij in. Je was dan een jaar of zestien en je werd vanuit het huis als huishoudelijke hulp te werk gesteld. Verschillende “dienstjes” heeft ze zo gehad. Niet altijd even leuk, eerder: integendeel!

In 1940 trouwt zij met Frederik Wilhelm Lunstroo, in de wandeling “Ome Freek” genoemd. Hij was toen 43 en tante Sjaan 37 jaar. Ome Freek had met zijn broers Rinus en Frits een tuiniersbedrijf in de Bijlmer, Gemeente Diemen, met de vanzelfsprekende naam “De Gebroeders”.  Toen de grond werd onteigend vanwege de uitbreiding van Amsterdam, waardoor het bedrijf moest worden opgeheven, zijn ze verhuisd naar Yerseke, waar nog een zuster van tante Sjaan woonde.

In de tijd, dat wij in Goes en Wilhelminadorp woonden (1978-1994), hebben wij veel contact gehad met tante Sjaan. Dat kwam ook, omdat mijn schoonmoeder, die een schoonzuster van tante Sjaan was, al spoedig vanuit Haarlem naar Goes verhuisde. Op alle verjaardagen en festiviteiten was tante Sjaan bij ons aanwezig. Zij hoorde gewoon tot de familie. Zo was zij een bekende verschijning op de verkoopmiddagen van de Vrouwenvereniging “Eltheto” in Wilhelminadorp. In haar kromme gebogen houding heeft zij daar heel wat afgesnuffeld! Later zijn beide heupen vernieuwd en ging het lopen gelukkig wat beter. Wij zijn er trots op nog zo’n tante te hebben! En we hopen en bidden dat zij nog maar lang bij ons zal mogen blijven!

Nu kijken we nog even naar de foto’s. De meesten zijn ter beschikking gesteld door familielid Jan Meijer in Heerenveen, waarvoor hartelijk dank!


Foto’s tante Sjaan’s feest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *